OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MÜZİK


Daha anne karnındayken, bir bebek işitme becerisi kazanır ve seslere tepki vermeye başlar. Anne ve babasının sesini tanıdığını,yüksek sesli müzik dinlenirken rahatsız olduğunu verdiği tepkilerden anlayabiliriz. Hatta anne karnındayken annenin dinlediği sakin bir müzikte onun da sakinleştiğini hepimiz bilmekteyiz.

Çocukların psikomotor,duygusal,sosyal,zihinsel,dilsel ve özbeceri alanlarındaki gelişimlerinin birçoğu okul öncesi dönemde kazanılır ya da geliştirilir. Bu gelişimsel özelliklerin içinde çok önemli bir yere sahiptir müzik.Çünkü müzik sayesinde aynı anda tüm bu saydığımız alanlar birlikte çalışır. Çocuğa bir şarkı öğrettiğinizde, bu şarkıyı birlikte söylerken dilsel, sosyal gelişimini,müzik eşliğinde dans ederken psikomotor becerilerini, duygularını ifade etmesine ortam yaratarak duygusal gelişimini ve şarkı içeriğini anlatarak ,öğrenmesini sağlayarak da bilişsel becerilerini tamamlamasına yardımcı olursunuz.

Okul öncesi dönemde müzik alanında yapılabileceğimiz etkinlikler
*Çocuğun tüm müzik aletlerine dokunarak,nasıl sesler çıkardığını gözlemlemesi.
*Boş zamanlarında televizyon izlemek yerine bir müzik aletiyle vakit geçirmesi,onun nasıl çalıştığını anlamaya uğraşması,daha farklı sesler çıkarmak için neler yapması gerektiğini düşünmeye teşvik edilmesi
*Evde ve ya okulda yapılan drama çalışmalarında mutlaka müzik kullanılması.Hareketli oyunlarda hareketli müzikler,sakin oyunlarda sakin müzikler(klasik müzik tercihtir.)
*Mutlaka ve mutlaka ritm çalışmaları...
İsterseniz bir enstrumanla ya da evde yapılabilecek basit bir ritm aletiyle bu çalışmalar yapılabilir.
*Mezuniyet balosundaki dans gösterilerinde müzik aleti kullandırılabilir.
Böylece daha estetik bir gösteri sunmuş olurken çocuklarda dans ve enstruman arasındaki ilişkiyi kurmayı öğrenir.

0 yorum:

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa